Biografmarkedet

Gyserfilm trækker de unge i biografen

13 februar, 2023

Gyserfilm er en evigt populær genre, som i mange år har hevet folk i biografen til chok og nervepirrende spænding

I denne artikel-serie dykker vi ned i forskellige genrer, franchises eller andre typer af film: hvad er det der gør dem til noget særligt, hvad differentierer dem fra andre typer af film, og hvorfor er de interessante kommercielt. 

Gyserfilm er en evigt populær genre, som i mange år har hevet folk i biografen til chok og nervepirrende spænding. Biografens instrumentalitet er også en af de helt særlige årsager til, at gyserfilm i biografen kan noget specielt: her er der ingen pude eller pause-knap der kan redde én fra filmens rædsler og grønne monstre. Tværtimod, bliver gysene kun forstærket af det store lærred, den høje lyd, det mørke rum samt en sal fyldt med biografgængere, der er med på samme følelsesmæssige rutsjebane-tur som én selv. 

Genren er ikke den største billetsluger sammenlignet med andre genrer, men har dog oplevet en vækst i interesse og solgte billetter med en stigende markedsandel globalt set siden 1995 (TheNumbers.com). Det er samtidig en genre, der er enormt populær hos de unge, hvor hele 3 ud af 4 biografgængere til en gyserfilm siden 2021 har været under 35 år, og kun 6% over 50 år (FilmMonitor). Det er en markant yngre aldersprofil end benchmark for alle voksen-film. Denne aldersprofil slår sig også ud, når man ser, hvor biografgængerne hører om filmen henne. Halvdelen af biografgængerne til gyserfilm hører om filmen gennem internettet eller sociale medier, hvor de unge som bekendt er talstærkt repræsenteret, hvilket også er en del over benchmark. Samsening ved gyserfilm er dertil også høj, hvor man ofte er en gruppe på 3 personer eller flere, der går i biografen og ”nyder” gysene sammen. 

Der blev solgt omtrent 375.000 billetter i 2022 til gyserfilm, hvor de to største gyserfilm var Smile med 137.517 billetter, og den danske Speak No Evil med 68.575 billetter. Det er dermed en relativt lille volume af billetter til gyserfilm, men den høje koncentration af den kommercielt interessante målgruppe, gør det til en spændende genre at dykke ned i, men også at målrette sin annoncering i biografen mod.

SMILE (2022)

Gyserfilmen Smile, der havde premiere i september 2022, var en af årets største overraskelser ved billetlugen og en af de bedst sælgende gyserfilm i mange år. Smile var ikke oprindeligt på biografprogrammet og stod til at ryge direkte på Paramount+, men efter en række gode testvisninger blev folkene bag enige omm at filmen simpelthen var for god til ikke at komme i biografen. Filmens succes blev især hjulpet på vej gennem en innovativ marketingkampagne samt en enorm popularitet på sociale medier, da den blev et regulært TikTok-fænomen i flere uger, hvor biografpersonale også aktivt har måtte bede publikum om ikke at filme under visninger. Filmen fik dermed forrygende word-of-mouth, hvilket understreges i billetsalget: i sin 3. biografuge solgte den over 4x så mange billetter som i åbningsugen, og i biografuge 5 solgte den knap 3x så mange billetter (FilmMonitor). Dette er en sjældenhed, da åbningsugen normalt er den største uge i en films billetsalg hvor billetsalget derfra falder. Smile havde genren tro også utrolig høj affinitet hos unge kvindelige biografgængere, hvor over 80% var under 35 år og 58% var kvinder (FilmMonitor).

SPEAK NO EVIL (2022) 

Christian Tafdrups gruopvækkende Speak No Evil var en af årets mest omdiskuterede film med dens skildring af os danskere og satire over maskulinitet. Gyserfilmen høstede særdeles flotte roser, både i ind- og udland, og fik dermed også masser af word-of-mouth der sikrede et højt billetsalg 5 uger i træk. Speak No Evil havde, på trods af dens appel til det mere modne publikum grundet sin symbolik og psykologiske gys, også en særdeles ung profil med 2 ud af 3, der var under 35 år (FilmMonitor). Der var hertil i den grad høj affinitet hos kvinder (64%).

I 2023 er der også masser af gode gys at glæde sig til i biografen. Det er blandt andet kongen af plottwists M. Night Shyamalans nye gyser Knock at the Cabin der udkommer d. 9. marts, og dertil gyserfranchise-klassikere ved Scream 6 (30.03), Evil Dead Rise (20.04) og Insidious 5 (06.07).  Helt særligt kan man glæde sig til efterfølgeren til den bedst sælgende danske gyserfilm nogensinde, nemlig Ole Bornedals Nattevagten 2: Dæmoner går i arv, der får premiere midt i december. Den første udkom i 1994 og sprang billetlugerne, hvor den solgte lige knap en halv million billetter og dermed øjeblikkeligt blev en klassiker i dansk filmhistorie. Vi glæder os dermed til et væld af nye gyserfilm i 2023, der er klar til at hive en særligt interessant målgruppe i biografen.