The Hunger Games: En kommerciel lukrativ franchise
I denne artikelserie dykker vi ned i forskellige genrer, franchises eller andre typer af film: hvad er det der gør dem til noget særligt, hvad differentierer dem fra andre typer af film, og hvorfor er de kommercielt interessante.
Med en verden, hvor undertrykkelse, brutalitet og sult råder, har Suzanne Collins' dystopiske mesterværk, The Hunger Games, fanget fantasien hos læsere og filmelskere på globalt plan. Fra de allerførste ord i bogen til de seneste mindeværdige øjeblikke på det store lærred har Hunger Games ikke blot underholdt os, men også udfordret vores tanker om magt, retfærdighed og den menneskelige natur. Denne artikel vil derfor dykke dybere ned i, hvordan Hunger Games-franchisen skabte en "must-see"-feber og udforske, hvad der gør denne franchise så betydningsfuld og fængslende, og hvorfor den er en af de mest kommercielt lukrative og indflydelsesrige franchises i moderne filmhistorie.
The Hunger Games er en attraktiv franchise for annoncører
Den kommercielle interesse i The Hunger Games er uomtvistelig. Både bøger og film er øjeblikkelige bestsellers, og franchisen har indtjent milliarder af kroner på verdensplan. Den appellerer bredt og kombinerer spænding, romantik og politisk allegori, der fænger både unge og voksne. Den kommende tilføjelse til franchisen, filmen THE BALLAD OF SONGBIRDS AND SNAKES, som har premiere i biograferne landet over den 16. november, vil derfor være en sikker kilde til mange solgte billetter, hvor den både vil bringe tidligere fans tilbage til biograferne, men også tiltrække en helt ny generation af seere og læsere. Filmen er dermed utrolig interessant for annoncører, da den vil trække en stor og spændende målgruppe i de mørke biografsale.

Franchisens primære målgruppe har altid været unge voksne kvinder. Kvinder har nemlig udgjort hele 69% af publikum på de tidligere film, og hele 81% var under 35 år, hvilket er næsten 60% højere end gennemsnittet for alle P12+ film. Bemærk, at filmen tydeligt henvender sig til det kvindelige publikum, men franchisen har også en solid base af mandlige fans. Det skyldes formentlig, at man i franchisen først fulgte Katniss Everdeen og senest Lucy Gray Baird, som den kommende film vil centrere sig om, to unge kvinder, der kæmper for overlevelse i en brutal dystopisk verden, har haft en stærk appel til unge, der står overfor voksenlivets udfordringer og eksistentielle spørgsmål om magt og retfærdighed. Denne målgruppe er vigtig og attraktiv for mange annoncører, især dem inden for mode, sundhed og personlig pleje, da de ofte viser stor interesse for disse områder og har solid købekraft. Desuden har de potentiale til at opbygge loyale kunderelationer, da de kan fortsætte med at købe produkter og tjenester, selv når de bliver ældre og deres livssituation ændrer sig. Med den kommende film er mulighederne for annoncører derfor lovende, da de kan engagere sig med denne målgruppe på en dybere og mere kommercielt effektiv måde.
Filmatiseringer af bøger er en vindende strategi
Filmatiseringer af bøger har længe eksisteret, men ifølge en rapport fra Publishers Association og Frontier Economics [kilde: Forbes, 2018], har film baseret på bøger i de seneste år globalt genereret hele 53% mere i omsætning sammenlignet med originale manuskripter. Denne tendens ses ligeledes i Danmark, hvor flere filmatiseringer af bøger i de seneste år har toppet billetsalget i landets biografer. Dette inkluderer film som 'James Bond: No Time to Die' og 'Ternet Ninja 2', der begge solgte omkring én million billetter, og den biografaktuelle 'Oppenheimer', som i skrivende stund har solgt over 460.000 billetter [kilde: FAFID]. Det er derfor klart, at reklamespots eller events der ligger i forbindelse med filmatiseringer af bøger, er derfor en vindende strategi for annoncører.

I perioden fra 2007 til 2016 viser rapporten desuden, at 43% af de 20 film med højeste indtjening i Storbritannien var baseret på bøger, mens yderligere 9% var baseret på tegneserier. I Danmark var 5 ud af de 10 mest solgte film i 2021 inden for disse to kategorier, mens 3 ud af de 10 mest solgte film i 2022 også tilhørte disse kategorier [kilde: FAFID]. Årsagen til, at filmatiseringer af bøger ofte er vellykkede, er ikke nødvendigvis simpel. Ovenstående indikerer dog tydeligt, at filmatiseringer af bøger har en betydelig fordel, når det kommer til at tiltrække publikum til biograferne, hvor en af de mest åbenlyse faktorer, er at folk er mere tilbøjelige til at investere tid og penge i at se en film, hvis de allerede er bekendt med historien, karaktererne, universet eller lignende. Denne indbyggede interesse giver filmen en stærk start, da fans er spændte på at se, hvordan deres elskede bog er blevet visuelt fortolket. Dette var også tilfældet, da Hunger Games' originale filmserie blev vist på det store lærred og tiltrak over 1,25 millioner biografgængere mellem 2012 og 2015.
I sidste ende tyder alt på, at film baseret på bøger fortsætter med at trække større publikum, hvilket antyder, at gæster værdsætter litteratur i visuel form. Fremtiden ser derfor lys ud for kommende filmatiseringer af bøger, herunder THE BALLAD OF SONGBIRDS AND SNAKES, men også titler som AFDELING Q: DEN GRÆNSELØSE og DUNE: PART TWO, der rammer det store lærred i starten af 2024. Det vil derfor være oplagt for annoncører at drage fordel af disse film for at nå ud til et stort og engageret publikum.
En ny Hunger Games-fortælling venter
Efter næsten et årti vender Hunger Games-universet tilbage på det store lærred den 16. november med THE BALLAD OF SONGBIRDS AND SNAKES, instrueret af Francis Lawrence, som vender tilbage til universet. Historien foregår over et halvt århundrede før begivenhederne i den originale filmserie og følger Coriolanus Snow som mentor for Lucy Gray Baird fra Distrikt 12. Filmen vil derfor give et indblik i, hvordan Hunger Games ændrede sig over årene og Snows udvikling til den skurkagtige præsident, der plagede Katniss Everdeen. En film som vil være en attraktiv mulighed for annoncører på grund af den store eksponering den vil opnå.