Filmfokus

Filmfokus Q4: En magisk afslutning på 2023

18 september, 2023

Som året 2023 går på hæld og bladene begynder at skifte farve, er filmverdenen klar til at byde os velkommen til en magisk afslutning på året. Fjerde kvartal af 2023 er fyldt med forventningens glæde, som biografgængere over hele verden ser frem til de spændende udgivelser, der står på programmet. Fra blockbuster-epos, stortanlagte danske dramaer, til nostalgiske-produktioner og magiske familiefilm har dette kvartal noget for enhver smag og enhver biografgænger.

Genfundet dansk instruktør- og skuespillersamarbejde

Den 25. juli blev et historisk øjeblik for den danske filmbranche, da filmen BASTARDEN blev udvalgt til hovedkonkurrencen på den prestigefyldte Venice Film Festival. BASTARDEN, med sin stjernespækkede skuespillerbesætning, herunder Mads Mikkelsen og Amanda Collin, er instrueret af Nikolaj Arcel som tidligere gav os ’En kongelig affære’, der solgte mere end en halv million billetter i de danske biografer. Filmen får premiere den 5. oktober og med et budget på næsten 60 millioner, er det den dyreste danske spillefilm nogensinde. Forventningerne til den kommende danske storfilm er derfor store.

Historien følger kaptajn Ludvig Kahlen der forsøger at etablere en koloni på den golde jyske hede med et tilsyneladende umuligt mål; at opbygge en koloni i kongens navn. Men hans planer møder modstand fra den udspekulerede godsejer Frederik de Schinkel, spillet af Simon Bennebjerg, der anser sig selv som områdets egentlige konge. Filmen lover derfor krig, kærlighed og kamp, og vil formentlig efterlade et dybt indtryk på publikum. Se traileren for BASTARDEN her.

Bastarden

Et kvartal i nostalgiens tegn

Det kommende kvartal byder på en nostalgisk bølge i biograferne. For næsten tre årtier siden blev mere end 465.000 danske sjæle fanget i et mareridt af frygt og spænding, da de kastede sig hovedkulds ind i Ole Bornedals foruroligende gyserfilm ’Nattevagten’ fra 1994. Nu, 30 år senere, den 14. december, er tiden kommet til at genopleve det skrækindjagende univers, når efterfølgeren til den danske klassiker får sin premiere under titlen NATTEVAGTEN: DÆMONER GÅR I ARV. For fans af den første film er der glædelige nyheder, da Ole Bornedal vender tilbage i instruktørstolen og ikoniske skuespillere genoptager deres roller, herunder Nikolaj Coster-Waldau og Kim Bodnia, og ikke mindst Ulf Pilgaard, som er tilbage som den ondsindede kriminalinspektør Wörmer. Opfølgeren vil desuden byde på nye ansigter, herunder Fanny Bornedal, som vil spille hovedrollen Emma, der er datter til Coster-Waldaus karakter. Der er endnu ikke udgivet nogen trailer til NATTEVAGTEN: DÆMONER GÅR I ARV.

En måned inden genbesøget med nattevagten vil danskerne blive kastet ind i en verden af intriger og magtkampe, når The Hunger Games-universet vender tilbage på det store lærred den 16. november med den spændende titel: THE BALLAD OF SONGBIRDS AND SNAKES. I instruktørstolen sidder Francis Lawrence, kendt for de sidste tre film i den oprindelige serie, som solgte over en million billetter i danske biografer. Handlingen foregår over et halvt århundrede før begivenhederne i de originale 'The Hunger Games', og årtier før Snow blev den frygtede præsident i Panem. I centrum følger vi 18-årige Coriolanus Snow, der bliver valgt som mentor for District 12's tribut, Lucy Gray Baird. Men tingene går ikke som planlagt, da arrangørerne beslutter at gøre dette års Hunger Games til den første tv-transmitterede begivenhed. Deltagerne står derfor over for helt nye udfordringer. Se traileren for THE BALLAD OF SONGBIRDS AND SNAKES her.

TheHungerGamesTheBalladOfSongbirdsAndSnakes_NattevagtenDæmonerGårIArv

Dansk aftryk i Biografklub Danmark

Biografklub Danmark vil ligeledes bidrage med kvalitetsfilm, der er flot repræsenteret af dansk film, til det modne publikum. Den 26. oktober inviteres du til en hyggelig aften, hvor syv nære venner samles til et overdådigt festmåltid. Dog bliver venskaber og relationer hurtigt sat på prøve, da en uskyldig festleg forvandles til en tikkende bombe fyldt med hemmeligheder og intriger, der bliver bragt på bord. Kan venskabet mellem de syv bevares intakt? Svaret finder du i det kommende danske komediedrama HYGGE!, som er instrueret af den islandske instruktør Dagur Kári. Filmen byder på en imponerende ensemblecast, hvor du kan opleve stjerner som Sofie Torp, Joachim Fjelstrup, Jesper Groth og Thue Ersted Rasmussen. Se traileren for HYGGE! her.

Fra den ene Sofie Torp-film til den næste. I denne film er historien dog markant anderledes end den forrige, da hun er med til at portrættere virkelige hændelser, som ingen tidligere har turde tale om. Det ændrer sig dog den 30. november med filmen SYNKEFRI, som afdækker den hjerteskærende historie om den såkaldte synkefri redningsbåd, RF2, forliste, og ni mænd mistede livet på tragisk vis. Én af dem var en nær slægtning til filmens instruktør, Christian Andersen. Skylden for ulykken blev straks lagt på den afdøde styrmand, men da hans søn Henrik beslutter sig for at træde ind i det udfordrende opklaringsarbejde for at rense sin fars navn, står han over for en mur af modstand. Det er det unge talent Sylvester Byder, der har rollen som Henrik, og i selskab med skuespillere som Sofie Torp, Johanne Louise Schmidt og Esben Dalsgaard, vil SYNKEFRI udfolde en hjertegribende fortælling. Se teaseren for SYNKEFRI her.

Hygge!_Synkefri

Genoplivning af ikonisk karakter og fejring af 100-års jubilæum

Vi husker alle den ikoniske karakter, Willy Wonka, spillet af Gene Wilder i 1971-filmklassikeren og senere af Johnny Depp i Tim Burtons 2005-genindspilning. Karakteren har derfor haft en betydelig indflydelse på flere generationers barndomsminder. Nu tager den charmerende Timothée Chalamet rollen som Willy Wonka i filmen WONKA, der udforsker hans tidlige liv og hans første møde med en Oompa Loompa, spillet af Hugh Grant. Filmen udkommer den 14. december, og vil fortælle historien om, hvordan en opfinder, tryllekunstner og chokoladefremstiller blev den elskede Willy Wonka, som vi alle kender i dag. Gør dig klar til en nostalgisk julefilmoplevelse. Se traileren for WONKA her.

Disney har en overraskelse i ærmet den 7. december, som markerer studiets 100-års jubilæum. De har skabt en ny animationsfilm med titlen ØNSKET, der er skræddersyet til at fortrylle biografpublikummet. Filmen handler om Asha, en 17-årig i riget Rosas, der sender en lidenskabelig bøn til stjernerne og får svar fra en kosmisk kraft kaldet Star. Efter mange års fortællinger, vil Disney nu tage os med på en eventyrlig rejse tilbage til rødderne af den ikoniske ønskestjerne, og fortælle os om de mystiske kræfter, der opstår, når karakterer ønsker sig noget ved at kigge op på stjernerne. Instruktørholdet bag ØNSKET består af skaberne af ’Frost 1 & 2’, som begge blev store biografsucceser og er nogle af de bedst indtjenende animationsfilm nogensinde. Fans kan derfor forvente, at ØNSKET vil hylde Disneys 100-års jubilæum ved at levere en magisk filmoplevelse, der er værdig til jubilæet. Se traileren for ØNSKET her.

Wonka_Ønsket

Uanset om du er til action, komedie, drama, eller gys, er der noget for enhver smag i de sidste måneder af 2023. Så sæt allerede nu kryds i kalenderen for de premieredatoer, der betyder noget for dig. Og husk, det bedste ved biografen er ikke kun filmen på skærmen, men også den fælles oplevelse med andre filmelskere, de spændte forventninger og de samtaler, der følger efter.