Filmfokus

Efterårsferien trækker folk i biograferne

7 september, 2023

Om en månedstid er der atter efterårsferie for skolerne og uddannelsesinstitutionerne. Som traditionen byder, betyder det indendørshygge- og samvær, og det er som altid den ideelle tid til at besøge biografens hyggelige mørke. Igen i år er der store film på programmet i biografen for både voksne og børn, der garanterer både kolde gys, høj latter og vilde hvin. Efterårsferien er typisk ensbetydende med en valfarten til biograferne, især for de unge børnefamilier. Efterårsferien er en af de travleste uger i biografkalenderen, og gør oftest oktober til en af årets mest populære måneder, baseret på billetsalg.

De seneste fem efterårsferier i biografen har bestemt heller ikke skuffet: i gennemsnit er der blevet solgt over en halv million billetter på bare én uge! Af denne halve million billetter udgør familiefilm i gennemsnit 40% - hvilket svarer til cirka 200.000 familiebilletter. Det er med andre ord en uge i biografen, der både byder på underholdning for store og små, men også en oplagt uge for annoncører og bureauer at have i sigte når de lægger medieplaner. Vi har her samlet et lille overblik over, hvad man kan glæde sig til i den kommende efterårsferie.

MicrosoftTeams-image (22)

Animation og familiefilm

I denne efterårsferie er der masser af underholdning for hele familien, hvor to af årets største familiefilm venter. Til de helt små kommer den anden film i den animerede serie ’Paw Patrol’, hvor de elskværdige hunde denne gang forvandles til superhelte-hunde i PAW PATROL: SUPERFILMEN. Den første film i serien udkom i 2021 og blev en kæmpe succes med over 150.000 solgte billetter. Derfor er der store forventninger til, at efterfølgeren følger trop med et imponerende billetsalg.

Ugen før efterårsferien har TROLLS 3: SAMMEN IGEN premiere, den tredje film om de små trolde med det farverige hår. Efter to film fyldt med venskab, glimmer og en masse flirt, begiver Branch og Poppy sig denne gang ud på en rejse for at genforene boybandet BroZone, hvis ene medlem er blevet kidnappet. De to tidligere Trolls-film har tilsammen solgt næsten 450.000 billetter, og begge film har haft premiere i enten efterårsferien eller sommerferien - så det er tydeligvis en franchise, der leverer, når skolerne holder ferie.

MicrosoftTeams-image (23)

Film til de voksne

Efterårets mest imødesete film er det danske storslåede historiske drama, BASTARDEN: en ny gribende fortælling om en barsk og rå tid - og mands indædte kamp for at tæmme den vilde hede. Nikolaj Arcel vender tilbage til dansk film i instruktørstolen for første gang siden den Oscar-nominerede ’En kongelig affære’, og i titelrollen har vi den folkekære skuespiller Mads Mikkelsen, der spiller den fattige soldat Ludvig Kahlen.

Filmen forventes at have særlig høj affinitet blandt P30+ segmentet med en lille overvægt for kvinder i kønsfordelingen, og der er store forventninger til, at BASTARDEN vil blive en af årets største filmsucceser med et estimat på op mod 400.000 danskere.

En anden film, der vil tage plads i efterårsferien, er den hjertevarme og rørende MADELEINES PARIS, som også er en del af den aktuelle BKD-sæson. Filmen fortæller historien om en tilsyneladende simpel taxitur gennem Paris, der forvandles til en dyb meditation over livets virkeligheder for både chaufføren, Charles, hvis personlige liv er i ruiner, og hans passager, Madeleine, hvis varme personlighed skjuler en chokerende fortid.

Derudover vender Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio tilbage på det store lærred til efteråret med den anmelderroste og stærke film KILLERS OF THE FLOWER MOON. Filmen kaster lys over et sort kapitel i amerikansk historie, hvor indfødte amerikanere pludselig døde i hobetal under suspekte omstændigheder.

Der er dermed lagt op til en fantastisk uge i biografen, når biograferne byder gæsterne, store som små, indenfor i varmen til underholdning i topklasse. Du kan se det fulde overblik over perioden her.