Filmfokus

Årets festivalhits i biografen

4 oktober, 2023

Søndag den 17. september blev Toronto International Film Festival afsluttet, hvilket markerede slutningen på højsæsonen for de store filmfestivaler, der i de seneste par måneder også er blevet afholdt i blandt andet Cannes og Venedig. Ved disse filmfestivaler får verdens førende auteurs og anerkendte filminstruktører mulighed for at give verdenspremiere på deres imødesete film foran et hav af kritiske kritikere, og stjerneparaden står (med undtagelse af i år grundet Hollywood-strejken) klar på den røde løber. Heldigvis får vi også mulighed for at glæde os til flere af disse imødesete film herhjemme i andedammen, og nedenfor kan du læse om et udpluk af de film, du kan glæde dig til at se i biografen, der for nyligt har haft premiere på festivaler verden over.

Dansk storfilm og legendarisk samarbejde til i år

Den danske film BASTARDEN fik verdenspremiere på Venice Film Festival i august til stort bifald og flotte anmeldelser. Nu er der heller ikke længe til, før storfilmen er klar til at indtage de danske biografer. Den 5. oktober lander det episke historiske drama af Nikolaj Arcel, der genforener ham med den altid utrolige Mads Mikkelsen. Mikkelsen spiller over for Simon Bennebjerg, der spiller en af årets mest foragtelige skurke. Se traileren for BASTARDEN her.

Et andet stærkt skuespiller- og instruktørsamarbejde finder vi, når den anmelderroste og rystende KILLERS OF THE FLOWER MOON får premiere på det store lærred den 19. oktober, som den legendariske filminstruktør Martin Scorcese står bag med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Filmen er en episk krimi-western med noget af Scorseses mørkeste tematiske indhold til dato. Filmen kaster lys over et sort kapitel i amerikansk historie, hvor indfødte amerikanere pludselig døde i hobetal under suspekte omstændigheder. Vi kan derfor se frem til efterårsferien med spænding. Se traileren for KILLERS OF THE FLOWER MOON her.

’Juryens pris’ på årets Cannes Film Festival gik til den finske auteur Aki Kaurismäki og hans film FALLEN LEAVES, som har premiere første juledag. Filmen omhandler to ensomme mennesker, der tilfældigt møder hinanden en nat i Helsinki og forelsker sig. FALLEN LEAVES er fyldt med tør og deadpan finsk humor, romantisk charme og er en sød fortælling om, at selv når verden føles mørk og ødelagt, kan der stadig findes varme og lykke. Se traileren for FALLEN LEAVES her.

MicrosoftTeams-image (32)

Januar er spækket med festivalhits

Todd Haynes’ romantiske drama MAY DECEMBER, som har dansk premiere den 4. januar 2024, fik verdenspremiere på Cannes Film Festival i maj og blev mødt med forrygende anmeldelser. Filmen skildrer en skandaløs affære mellem ægteparret Gracie og Joe, hvis romance trak overskrifter 20 år forinden, fordi Gracie var en voksen kvinde, og Joe blot gik i 7. klasse. I hovedrollerne har vi de altid fantastiske Julianne Moore og Nathalie Portman, som står for nogle af årets fineste skuespilspræstationer. Haynes har tidligere stået bag den utroligt smukke ’Carol’, som blev en overraskende stor publikumssucces herhjemme med knap 120.000 solgte billetter. Se traileren for MAY DECEMBER her.

I Toronto fik Oscar-vindende Alexander Paynes THE HOLDOVERS premiere, og som vi ligeledes kan glæde os til herhjemme fra den 4. januar. I THE HOLDOVERS indtager Paul Giamatti hovedrollen, hvor han genforenes med Payne efter at have spillet hovedrollen i hans prisvindende ’Sideways’. Giamatti spiller en professor på en skole, hvor ingen kan lide ham, og bliver tvunget til at blive på campus i juleferien for at babysitte en håndfuld studerende, der ikke har nogen steder at tage hen. Filmen siges at være empatisk, særdeles sjov og dybtfølt, og Paynes bedste film siden den fantastiske vin-film ’Sideways’. Se traileren for THE HOLDOVERS her.

Den helt store anmelderfavorit ved årets Cannes-festival, der også endte med at løbe med festivalens anden pris, Grand Prix, var det banebrydende holocaustdrama THE ZONE OF INTEREST, som får premiere i landets biografer den 11. januar. Filmen er Jonathan Glazers første film i 10 år, og denne gang skildrer han et tilsyneladende lykkeligt liv for en tysk nazifamilie i Auschwitz, mens Holocausts rædsler høres uden for skærmen i deres idylliske hjem. Det er en gruopvækkende film, der rejser det simple, men mørke spørgsmål: Hvordan genkender vi, når vi ser ondskab?

Den græske auteur Yorgos Lanthimos har tidligere lavet skøre og dybt originale film som ’Dogtooth’ og ’The Lobster’, men han siges at have overgået sig selv i ambition og originalitet med sin seneste film, POOR THINGS: Et teknisk blændende, pro-feministisk og fantasifuld nyfortolkning af ’Frankenstein’, med Emma Stone, Willem Dafoe og Mark Ruffalo i hovedrollerne. Filmen vandt den prestigefyldte pris ’Guldløven’ ved Venice Film Festival, og der er derfor god grund til at sætte kryds i kalenderen til den danske biografpremiere den 18. januar. Se traileren for POOR THINGS her.

MicrosoftTeams-image (33)

Flere spændende titler på BKD-programmet

PAST LIVES blev tidligt på året kaldt årets bedste film, efter den havde verdenspremiere på den prestigiøse Sundance-festival i januar, hvor den blev universelt hyldet. Det er den sydkoreanske-canadiske instruktør Celine Songs debutfilm, som er inspireret af hendes egne erfaringer. Filmen er en særdeles smuk, underspillet og rørende kærlighedshistorie om skæbne, fortrydelse og de usynlige kræfter, der trækker os sammen, selv når vi er verdener fra hinanden. Filmen får premiere den 21. marts, og er blevet en del af den nuværende Biografklub Danmark-sæson, så den kan se frem til at nå ud til et bredt publikum. Se traileren for PAST LIVES her.

En anden festivalsfilm, der også er blevet en del af den nuværende Biografklub Danmark-sæson, er ONE LIFE: en stærk og sand fortælling om en ordinær mand, der udførte en ekstraordinær handling, som reddede hundredvis af menneskeliv. Filmen udspiller sig hovedsageligt i 1930’ernes Tjekkoslovakiet og omhandler britiske Nicholas Winton, spillet af Anthony Hopkins, hvis indsat på tærsklen til 2. verdenskrig reddede mere end 600 børn fra nazisternes grusomhed. Filmen får premiere i Danmark den 20. juni og afslutter dermed årets Biografklub Danmark-sæson. Se traileren for ONE LIFE her.

MicrosoftTeams-image (34)